Stacja Opieki Caritas Zamość

Stacje Opieki Caritas są to placówki, w których pracują wykwalifikowane pielęgniarki i położne, które zajmują się wykonywaniem bezpłatnych świadczeń opieki medycznej w ramach kontraktu z NFZ. Stacje zapewniają dostęp do świadczeń pielęgniarskich - leczniczych, pielęgnacyjnych, diagnostycznych, profilaktycznych zarówno w domu u chorego jak i w gabinetach stacji.

Wykonywane świadczenia:
Zastrzyki domięśniowe, podskórne; podłączanie kroplówek; pobieranie materiałów do badań; wykonywanie opatrunków i kompresów; pielęgnacja ran i odleżyn; zakładanie cewnika do pęcherza moczowego; pielęgnacja stomii; wykonywanie kompresów i opatrunków; pomiar poziomu cukru we krwi; pomiar poziomu cholesterolu; pomiar ciśnienia krwi; toaleta przeciwodleżynowa; edukacja i promocja zdrowia; wykonywanie zaleceń lekarskich itd.

Stacje dysponują odpowiednim sprzętem medycznym i pielęgniarskim.

Ze świadczeń mogą korzystać wszystkie osoby, które zadeklarują się do Stacji Opieki jako świadczeniobiorcy usług pielęgniarskich.

Stacja Opieki Caritas w Zamościu
ul. Zamoyskiego 1