XX-lecie istnienia Stacji Opieki Caritas w Lubaczowie

W Kościele katolickim, Święto Miłosierdzia Bożego obchodzone jest w II Niedzielę Wielkanocną, zwaną obecnie Niedzielą Miłosierdzia Bożego. Jednocześnie jest to święto patronalne Caritas, które rozpoczyna 71. Tydzień Miłosierdzia, obchodzony pod hasłem „Caritas dla rodziny". To również szczególny dzień dla lubaczowskiej Stacji Opieki Caritas, która w tym roku obchodzi XX-lecie jej istnienia. Mszę Świętą dziękczynną, w Konkatedrze odprawił ks. Adam Sobczak, dyrektor Caritas diecezji zamojsko-lubaczowskiej, który w kazaniu podkreślał, że ufność, modlitwa i czynienie dobra to droga do tego, aby dostąpić miłosierdzia. Podczas uroczystości nie zabrakło również ks. Józefa Dudka, ówczesnego inicjatora powstania lubaczowskiej Stacji Opieki Caritas, ks. Andrzeja Stopyry obecnego opiekuna tej jednostki oraz jej pracowników, wolontariuszy i osób zaangażowanych w dzieła i akcje charytatywne Caritas . Tego dnia, w Stacji Opieki Caritas, znajdującej się przy parafii św. Stanisława BM w Lubaczowie, w ramach tzw. białej niedzieli wykonywano podstawowe i bezpłatne badania medyczne.

Stacja Opieki Caritas

Stacja Opieki Caritas Centrum Pielęgniarstwa Rodzinnego w Lubaczowie jest jedną z placówek, w których pracują wykwalifikowane pielęgniarki i położne, które zajmują się wykonywaniem bezpłatnych świadczeń opieki medycznej w ramach kontraktu z NFZ. Stacje zapewniają dostęp do świadczeń pielęgniarsko - położniczych, pielęgnacyjnych, diagnostycznych, profilaktycznych zarówno w domu u chorego jak i w gabinetach stacji.

Rocznie Stacja obsługuje średnio około 1080 osób.

Wykonywane świadczenia:
Zastrzyki domięśniowe, podskórne; podłączanie kroplówek; pobieranie materiałów do badań; wykonywanie opatrunków i kompresów; pielęgnacja ran i odleżyn; zakładanie cewnika do pęcherza moczowego; pielęgnacja stomii; wykonywanie kompresów i opatrunków; pomiar poziomu cukru we krwi; pomiar poziomu cholesterolu; pomiar ciśnienia krwi; toaleta przeciwodleżynowa; edukacja i promocja zdrowia; wykonywanie zaleceń lekarskich. Pełna opieka położniczo - ginekologiczna; edukacja prozdrowotna z zakresu położnictwa, wizyty patronażowe ciężarnych oraz położniczo-noworodkowe.

Centrum Pielęgniarstwa Rodzinnego w Lubaczowie
ul. Kościuszki 2a