Jałmużna wielkopostna 2016

Akcja charytatywna, która rozpoczyna się w Środę Popielcową wraz z nadejściem Wielkiego Postu. Celem przedsięwzięcia jest pomoc ludziom chorym i starszych oraz informowanie o  ich sytuacji w społeczeństwie.

Caritas Diecezjalna rozprowadza 1000 papierowych skarbonek, otrzymać  je może każdy, chociaż szczególnie kampanię promują Szkolne Koła Caritas oraz Parafialne Zespoły Caritas. Drobne ofiary składane przez młodzież i dzieci w środowiskach szkolnych odmawiające sobie słodyczy lub innych przyjemności oraz ofiary składane do skarbonek wziętych do domu, przypominają o potrzebie praktykowania jałmużny.

Dlaczego jałmużna? Pismo Święte namawia nas do: modlitwy, postu, jałmużny, uczy, że jałmużna jest jednym z podstawowych chrześcijańskich uczynków miłosierdzia. Podjęcie trudu najważniejszych dobrych uczynków w czasie Wielkiego Postu pozwoli nam przylgnąć do cierpiącego Jezusa i ukierunkuje nas na fale radości nadchodzącą wraz ze Zmartwychwstaniem.

Skarbonki można pobrać w siedzibie Caritas oraz u regionalnych koordynatorów Caritas.